dimarts, 19 de maig del 2009

Costums i conducta

Sons

MIOL

El miol és el so característic del gat. És transcrit onomatopeicament com “miau”. La pronunciació d’aquest so varia significament, depenent del seu propòsit. Normalment vocalitzen indicant patiment, sol·licitant atenció humana,... Són capaços d’emetre prop de 100 tipus de vocalitzacions diferents, entre les quals destaquen les que s’assemblen al llenguatge humà.
Existeixen diversos tipus de miols: el dels cadells acabats de néixer, el que utilitza la gata quan el mascle no la segueix durant l’aparellament, el de les femelles quan amamanten, etc.




RONC

El ronc és un so que es produeix mitjançant impulsos rítmics cap a la laringe del felí. Quan aquests animals ronquen, significa que estan contents i feliços. No obstant això, repetides observacions revelen que els gats que pateixen dolor, ferits o moribunds, ronquen sovint en veu alta i durant molt de temps. A vegades, el ronc pot ser una forma per calmar-se a sí mateix.



BUF

Sembla més que probable que la semblança entre el xiulet de la serp i el buf que produeix el gat no sigui casual. S’ha al·legat que el buf del felí és un cas de mímica protectora: el gat imita la serp per donar la impressió que és molt verinós i perillós. La qualitat del buf resulta, certament, molt similar. Un gat amenaçat, enfrontat amb un depredador, produeix un so gairebé idèntic al d’una serp enfurismada en una situació igual. Els gats sovint afegeixen el bavejar al bufar. Escopir és una altra forma de la manera com reaccionen les serps quan es troben en perill. Finalment, cal destacar que en el segle XIX es va suggerir que la pauta de les marques en un gat tigrat són imitacions de les marques de camuflatge d’una serp.


Conducta


El gat utilitza tot el seu cos per expressar el seu estat d’ànim i els sentiments que experimenta. Alguns signes per conèixer el comportament d’aquests animals són:



(prémer la taula per observar-la amb mida ampliada)


La cua és una eina molt important per comunicar-se amb altres gats i diferents espècies (com, per exemple, la humana). La seva gran movilitat i flexibilitat li permeten moure-la amb gràcia i majestuositat, ràpida o lentament...




Però, per arribar a comprendre correctament aquest animal, resulta necessari observar, no solament la cua, sinó el gat en conjunt, és a dir, tot el seu cos. Les diverses postures del gat de relaxat a temerós, passant per agressiu i confiat es troben a la imatge que hi ha a continuació.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada